İçindekiler
- 0.1 Nasıl iltica başvurusu yaparım?
- 0.2 Kayıt (Asylgesuch)
- 0.3 Sığınmacı olarak ikamet kaydımı nasıl gerçekleştirebilirim? (Anmeldung)
- 0.4 Sığınmacı olarak nerede ve nasıl kayıt yaptırabilirim?
- 0.5 Kayıt süreci nasıl işler?
- 0.6 Kayıttan sonra ne olur?
- 0.7 Nereden yiyecek, kıyafet ve para temin edebilirim?
- 0.8 İltica için ne zaman başvurabilirim?
- 0.9 İltica Başvurusu (Asylantrag)
- 0.10 Dublin Kontrolü
- 0.11 Görüşme (Anhörung)
- 0.12 Görüşme Sırasında Sorulan Sorular
- 0.13 Karar – İltica Kararı
- 1 Mülteciler İçin Oturum İzni
- 1.1 Sürekli olarak Almanya’da kalabilir miyim?
- 1.2 İltica Hakkı (İkamet Yasası §25/1)
- 1.3 Cenevre Mülteciler Sözleşmesi’ne göre mülteci olarak tanınmak (İkamet Yasası §25/2/1/1)
- 1.4 Geçici Koruma (İkamet Yasası §25/2/1/2)
- 1.5 Sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak (İkamet Yasası §60/5 ve §60/7)
- 1.6 Oturum iznimi nasıl uzatabilirim?
- 1.7 Oturum iznimi kaybetme ihtimalim var mı?
- 1.8 İlticam Reddedildi, Ne yapabilirim?
- 1.9 İtiraz
- 1.10 Müteakip İltica Başvurusu („Asylfolgeantrag “)
- 1.11 Müsamaha Belgesi (“Duldung”)
- 1.12 Mağduriyet Düzenlemesi (Härtefallregelung)
- 1.13 Dilekçe
- 1.14 Kilise İlticası
Nasıl iltica başvurusu yaparım?
İltica prosedürü sırasında, bir kişinin Almanya’da sığınma hakkı alıp almadığı kararlaştırılır. İltica prosedürünün nasıl işlediği İltica Yasasında düzenlenmiştir. İltica prosedürü birkaç adımdan oluşur: iltica başvurusu, Dublin kontrolü, görüşme, karar. İltica prosedürü resmi olarak iltica başvurusu ile başlar. Ancak iltica başvurusunda bulunabilmeniz için önce kayıt olmanız gerekir. Bu kayda Asylgesuch denir.
Kayıt (Asylgesuch)
Almanya’ya sığınmaya gelen her bireyin bir Alman otoritesiyle iletişime geçmesi gerekir. Bu bir sınır otoritesi, polis, yabancılar dairesi, bir varış merkezi veya bir mülteci kabul merkezi olabilir. “Sığınmacı olarak kayıt” bölümünde bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sığınmacı olarak ikamet kaydımı nasıl gerçekleştirebilirim? (Anmeldung)
Almanya’ya gelen her sığınmacının, ilgili Alman makamlarına giderek kayıt yaptırması gerekir – bu kayda “Asylgesuch” denir. “Asylgesuch”, Almanya’da iltica başvurusunda bulunmak istediğinizi bildiren ilk kayıttır ve yapılması gereklidir. Ardından, BAMF’a gidip resmi olarak iltica başvurusunda bulunmalısınız. Bu başvuruyu gönderdikten sonra iltica prosedürünüz başlayacaktır.
Sığınmacı olarak nerede ve nasıl kayıt yaptırabilirim?
Sınırdaki yetkili bir birimde, polis merkezinde, yabancılar dairesinde (“Ausländerbehörde”) veya mülteciler için ilk varış merkezinde (“Erstaufnahmeeinrichtung”) kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Dil bilmeseniz dahi, sadece “asyl” dediğiniz takdirde personel ne demek istediğini anlayacaktır. İltica başvurusunda bulunmak istediğinizi beyan ettikten sonra, artık sığınmacı olarak kabul edilirsiniz. Daha sonra kaydınızın yapılması için, ilk varış merkezine götürüleceksin. Ya da, böyle bir merkeze kendi başınıza gitmeniz için size bir belge ve bir bilet verilecektir. Bu verilecek belgeye “Anlaufbescheinigung” denir ve sığınmacı olarak ilk kaydınızı yaptığınızı gösterir.
Kayıt süreci nasıl işler?
Kayıt, bir ilk varış merkezinde gerçekleşir. Bu, bir fotoğrafınızın çekileceği ve parmak izlerinizle birlikte dosyanıza kaydedileceği anlamına gelir. Size ayrıca isminiz, doğum tarihiniz, menşe ülkenizi ve hatta Almanya’ya geliş rotanız sorulacaktır. Bütün bu bilgiler kaydedilir. Kayıttan sonra, varış belgesi veya “Ankunftsnachweis” olarak adlandırılan bir belge alırsınız. Bu belge daha önceleri “sığınmacı olarak bildirim sertifikası” (BüMA) olarak biliniyordu.
Varış belgesi, ilgili Alman makamlarına Almanya’da belirli bir süre kalmanıza izin verildiğini kanıtlar. Bu belge bir tür başlangıç kimliği olarak kabul edilir, bu yüzden de çok önemlidir ve her zaman yanınızda taşımanız gerekir. İltica başvurunuzu yaptığınızda, bunun yerine “Aufenthaltsgestattung” olarak bilinen geçici bir oturum izni alırsınız.
Kayıttan sonra ne olur?
Kayıt yaptırdığınız ilk varış merkezinde ikamet edip edemeyeceğiniz önceden bilinmemektedir. Müsait bir yer varsa ve ilk varış merkezi, menşe ülkenizden gelen insanları ağırlıyorsa burada kalabilirsiniz. Aksi takdirde, başka bir Alman şehrindeki başka bir varış merkezine gönderilirsiniz. İltica talebinde bulunanların nereye gönderilmesi gerektiğine karar veren kişi buradaki görevliler değildir, bu karar EASY (“Erstverteilung der Asylbegehrenden” veya Sığınmacıların İlk Dağılımı) adı verilen bir bilgisayar sistemi tarafından verilir.
Sizin için belirlenen ilk varış merkezine ulaştığınızda, size uyumanız için bir yer verilecektir. Prensip olarak, sadece Almanya’ya yeni gelmiş olan mülteciler ilk varış merkezlerinde kalırlar. Birkaç hafta veya ay sonra, sığınmacılar genellikle başka bir konaklama yerine transfer edilirler. Bu yer, paylaşımlı bir konaklama merkezi veya bir apartman dairesi olabileceği gibi, yakındaki başka bir şehirde de bulunabilir.
Kalacağınız yerle ilgili verilen kararlara karşı çıkmak ve bu yerleri değiştirmek çok zordur. Gönderilmiş olduğunuzdan başka bir şehirde yaşamak için çok iyi bir nedeniniz varsa, ne yapabileceğinizi öğrenmek için bir danışma merkezine veya avukata danışın.
Nereden yiyecek, kıyafet ve para temin edebilirim?
Kayıttan hemen sonra, Alman devletinin yardımına hak kazanırsınız. Bu yardımlara “Asylbewerberleistungen” veya sığınmacı desteği denir. İlk varış merkezinde size doğrudan yiyecek ve içecek, kıyafet ve ayakkabı, banyo malzemeleri ve ev eşyaları verilir. Bunlara ek olarak, SIM kartı, toplu taşıma bileti veya diğer ihtiyaçlarınızın maliyetlerini karşılayabileceğiniz bir “cep harçlığı” alırsınız.
İltica için ne zaman başvurabilirim?
Bazı durumlarda, gelir gelmez iltica başvurusunda bulunabilirsiniz. Ama bazen bunu yapmak için beklemek zorunda kalırsınız. İltica başvurusunu yapacağınız randevu için, ya kayıt sırasında ya da daha sonra posta aracılığıyla bir davetiye alırsınız. İltica başvurusuyla iltica süreciniz başlamış olur.
İltica Başvurusu (Asylantrag)
Kayıt işleminden sonra iltica prosedürü başlayabilir. İltica prosedüründeki ilk adım iltica başvurusudur. Federal Göç ve Mülteciler Dairesinde (BAMF) iltica başvurusunda bulunursunuz. Bu başvuru tarihi için size ya posta yoluyla veya kayıt sırasında bir randevu verilir.
Bu randevu sırasında bir tercüman hazır bulunacaktır. Size menşe ülkeniz, şehriniz, aileniz, okulunuz veya mesleğiniz, dininiz ve Almanya’ya nasıl geldiğinizle ilgili sorular sorulacaktır. Yanınızda getirdiğiniz belgeleri bu randevu sırasında gösterebilirsiniz. Genelde, BAMF bu belgeleri iltica prosedürünüz sona erene kadar saklar. Bu aşamada Almanya’ya gelme sebebinizin henüz bir önemi yoktur. Bu husustaki sorular size daha sonra, görüşme sırasında sorulacaktır. Fotoğrafınız çekilir ve parmak izleriniz alınır. BAMF çalışanı size, iltica prosedürü sırasındaki hak ve yükümlülüklerinizi anlatır. Anlamadığınız bir şey olduğu takdirde buradaki memura soru sorabilirsiniz.
Bu randevu sırasında, görüşmede sizinle görüşecek kişinin kadın veya erkek olması konusundaki tercihinizi de belirtebilirsiniz. Ayrıca, görüşme için hangi dilde tercüman istediğinizi de söyleyebilirsiniz.
Her şey bittikten sonra, “Aufenthaltsgestattung” adı verilen bir belge alırsınız. Bu belge, kayıt işleminden sonra aldığınız bir giriş kanıt belgesi gibidir. Oturma izniniz, iltica prosedürünüz sırasında Almanya’da gidebileceğiniz tüm makamları gösterir. Aufenthaltsgestattung belgenizi daima yanınızda taşıyın çünkü bu belge sizin buradaki kimlik kartınızdır. Lütfen unutmayın: Eğer hastanede ya da hapishanedeyseniz ya da 18 yaşın altındaysanız ve Almanya’da yalnızsanız, iltica başvurunuzu yazılı olarak yapabilirsiniz.
Dublin Kontrolü
BAMF sizi görüşmeye davet etmeden ve geçmişiniz ve geliş nedenleriniz hakkında bilgi almadan önce, iltica başvurunuzu hangi Avrupa ülkesinde yapmanız gerektiğini kontrol edecektir. Mesela, eğer başka bir Avrupa ülkesinde parmak izi vermişseniz veya orada iltica hakkı almışsanız, Almanya, tabii bu ülke de kabul ederse, sizi oraya geri gönderebilir.
Görüşme (Anhörung)
İltica prosedürünüzden Almanya sorumlu ise, görüşmeye çağrıldığınızı bildiren bir davetiye alırsınız. Görüşme, iltica prosedürünün en önemli kısmıdır. Bu davet için çoğu zaman aylarca, hatta bir yıldan fazla beklemeniz gerekebilir. Görüşme tarihinizi sakın kaçırmayın. O gün hastaysanız veya başka önemli bir durum nedeniyle gelemiyorsanız, BAMF’ı bir an önce yazılı olarak bilgilendirmeniz gerekir. Ayrıca gelemeyişinizin sebebini kanıtlayan belgeleri, doktor raporu gibi, bu yazıyla beraber göndermeniz gerekir.
Görüşmede, BAMF’tan görevli bir personel ve bir tercüman bulunur. Eğer yalnız gitmek istemiyorsanız, yanınızda bir avukatınızı veya bir arkadaşınızı götürebilirsiniz. Ancak, bu arkadaşınız sizin gibi sığınmacı olamaz ve onun geleceğini önceden bildirip kaydettirmeniz gerekir. Görüşme bir ofiste gerçekleşir. Görüşmeyi yapan BAMF görevlisi size geldiğiniz ülkedeki yaşamınız ve neden Almanya’ya geldiğinizle ilgili sorular sorar. Ülkenizi terk etme sebebiniz her şeyden daha önemlidir. Her şeyi doğru düzgün bir şekilde anlatmanız çok önemlidir. Ne kadar fazla ayrıntı verirseniz, BAMF’ın hikâyenizi anlaması o kadar kolay olur. Görüşmeyi yapan BAMF görevlisi, bir yandan anlattıklarınızı yazar. Onun hazırladığı bu yazı, BAMF’ın kararı için çok önemlidir.
Görüşme sırasında sahip olduğunuz belirli haklarınız var. En önemlileri aşağıda sıralanmıştır:
- Görüşmeyi yapan BAMF görevlisi ya da tercüman, önceden talep ettiğiniz cinsiyetten değilse, derhâl onları uyarın. Böylece değişiklik yapılacaktır, ancak bu nedenden dolayı görüşme için yeni bir randevu tarihi ayarlamak gerekebilir.
- Tercümanı anlamıyorsanız veya sizi anlamadığını düşünüyorsanız, bu durumu derhâl bildirin. Böylece değişiklik yapılacaktır, ancak bu nedenden dolayı görüşme için yeni bir randevu tarihi ayarlamak gerekebilir.
- Görüşmenin sonunda tercüman görüşmecinin senin hakkında yazdıklarını sana tekrar çevirmeyi teklif edecektir. Bu teklifi mutlaka kabul edin ve tercümanı dikkatlice dinlediğinizden emin olun. Hata veya eksik bir şey varsa, hemen bildirin. Hatalar ve eksik kısımlar düzeltilmeden önce yazılan protokolü sakın imzalamayın.
- Kendi ülkenizde maruz kaldığınız zulme dair kanıtınız varsa, görüşme bu kanıtın kopyalarını getirin. Bunlar fotoğraflar, belgeler, gazete makaleleri veya sağlık raporları gibi belgeler olabilir.
- Görüşmeyi yapan kişi veya tercüman sabırsızlanıyor ya da sıkılmış görünüyor diye, anlatacaklarınızı kısa kesmeyin. Tüm hikâyenizi bütün detaylarıyla anlatmanız önemlidir ve bunun için ihtiyacınız kadar zaman kullanma hakkınız vardır.
- Görüşmeden birkaç gün veya hafta sonra, siz ya da avukatınız görüşmede yazılmış protokolü posta ile alırsınız. Protokolü dikkatlice okuyun ve herhangi bir hata görürseniz hemen yazılı olarak BAMF’a bildirin. Bunu yaparken bir danışma merkezinden veya avukatınızdan yardım alın.
Görüşme Sırasında Sorulan Sorular
Görüşme için iyi hazırlanmanız gerekir. İşte görüşmede karşınıza çıkabilecek soruların büyük bir kısmı. Lütfen görüşmeyi gerçekleştirecek personelin size başka sorular da sorabileceğini unutmayın. Danışma merkezleri ve avukatlar görüşmeye hazırlanmanıza yardımcı olabilirler.
Aşağıdaki sorular görüşmede sıklıkla sorulan sorulardır:
1. İlk olarak belirttiğiniz dilden başka konuştuğunuz bir dil ya da diyalekt var mı?
2. Bir ya da birden fazla vatandaşlığa sahip misiniz ya da sahip miydiniz?
3. Belirli bir etnik gruba bağlı mısınız?
4. Pasaport, pasaport yerine geçen bir belge veya kimlik kartı gibi herhangi bir kişisel belge gösterebilir misiniz?
5. Hangi sebeple bize kişisel belgelerinizi sağlayamıyorsunuz?
6. Kendi ülkenizde pasaport, pasaport yerine geçen bir belge veya kimlik kartı gibi kişisel belgeleriniz var mı?
7. Kendinizle ilgili başka herhangi bir belge (sertifika, doğum belgesi, askerlik belgesi, ehliyet) sunabilir misiniz?
8. Federal Almanya Cumhuriyeti veya başka bir ülke için oturum izniniz / vizeniz var mı?
9. Lütfen bana ülkenizdeki son resmi adresinizi söyleyin.
10. Lütfen bana soyadınızı ve varsa kızlık soyadını, adınızı, doğum tarihinizi ve eşinizin doğum tarihini ve evlenme tarihinizi ve yerinizi söyleyin!
11. Eşinizin adresi nedir (eğer artık kendi ülkenizde yaşamıyorsa, lütfen bana son adresini ve asıl adresini söyleyin)?
12. Çocuğunuz var mı (lütfen tümünü, yetişkin olsalar bile, soyadı, adı, doğum tarihi, doğum yeri ile birlikte söyleyin)?
13. Çocuklarınızın adresi nedir (eğer artık kendi ülkenizde yaşamıyorlarsa, lütfen bana son adreslerini ve asıl adreslerini söyleyin)?
14. Lütfen bana soyadınızı, adınızı ve ebeveyninizin adresini söyleyin!
15. Kendi ülkenizin dışında yaşayan kardeşiniz, büyükanne / büyükbabanız, amca, hala, dayı veya teyzeniz var mı?
16. Ülkenizdeki akrabalarınızı maddi olarak destekliyor musunuz?
17. Lütfen bana babanızın babasının kişisel bilgilerini söyleyin.
18. Hangi okullara / üniversitelere gittiniz?
19. Mesleğiniz nedir? En son nerede, kimin için çalıştınız?
20. Almanya’daki işiniz/mesleğiniz nedir?
21. Askerliğinizi yaptınız mı?
22. Ülkenizde devlete karşı düzenlenen eylemlere veya diğer etkinliklere katıldınız mı?
23. Daha önce Almanya’da bulundunuz mu?
24. Başka bir eyalette iltica başvurusu yaptınız mı ya da başka bir eyalette size iltica hakkı verildi mi?
25. Ailenizin başka bir üyesine başka bir ülkede iltica hakkı verildi mi? Bu ülkede yasal olarak mı ikamet ediyor?
26. İltica davanızın bu eyalette incelenecek olmasına bir itirazınız var mı?
27. Lütfen bana, nasıl ve ne zaman Almanya’ya geldiğinizi söyleyin. Bana kendi ülkenizden ne zaman ve nasıl ayrıldığınızı, hangi ülkelere seyahat ettiğinizi ve Almanya’ya nasıl girdiğinizi anlatın!
28. Almanya’ya ne zaman giriş yaptınız?
29. Almanya’ya bir kamyonla mı geldiniz?
30. Daha önce başka bir ülkede iltica başvurusunda bulundunuz mu?
31. Kimliğiniz başka bir ülkede kontrol edildi mi?
32. Almanya’da akrabalarınız var mı?
33. Ülkenizde politik olarak aktif bir birey miydiniz?
34. Sizin (eşinizin) köyünüzü/şehrinizi terk etmenizin asıl sebebi neydi?
35. Eşinizin kardeşleri var mı?
36. Eşinizin mesleği neydi? Geçiminizi nereden sağlıyordunuz?
37. Evinizden buraya gelmeniz size ne kadara mal oldu?
38. Parayı nereden aldınız?
39. Ülkenizi ne sebeple terk ettiniz?
40. Ülkenizdeki aileniz nasıl geçiniyor?
41. Eğer köyünüzde/şehrinizde kalacak olsaydınız, başınıza gelebilecek en kötü durum ne olurdu?
42. Bu protokole eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Karar – İltica Kararı
Görüşmeden birkaç ay sonra, BAMF’tan iltica başvurunuz hakkındaki kararın yazılı olduğu bir mektup alırsınız. Bazen bu mektubu almak uzun sürebilir.
Bu mektubun içeriği aşağıdakilerden biri gibi olabilir:
1. Cenevre Mülteci Sözleşmesi uyarınca iltica hakkına sahip bir kişi veya mülteci olarak tanındınız. Bu, üç yıl için oturma iznine sahip olacağınız anlamına gelir. Aşağıda yer alan Mülteciler İçin Oturum İzni bölümünde, iltica hakkına sahip biri veya mülteci olarak tanınmış biri olarak sahip olduğunuz haklar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
2. Geçici koruma aldınız. Bu, size bir yıllık oturum izni verildiği anlamına gelir. Geçici koruma hakkından faydalanan biri olarak haklarınız hakkında daha fazla bilgiyi aşağıda yer alan Mülteciler İçin Oturum İzni bölümümüzde bulabilirsiniz. Bu karara itiraz edebilirsiniz. Ancak bunu bir an önce yapmanız gerekir. Bunu yapacağınız takdirde bir avukattan tavsiye isteyin.
3. Sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak hakkı aldınız. Bu, size bir yıllık veya bir yıldan daha az oturum izni verildiği anlamına gelir. Bu konuda daha fazla bilgiye aşağıda yer alan Mülteciler İçin Oturum İzni bölümümüzde ulaşabilirsiniz. Bu karara itiraz edebilirsiniz. Ancak bunu bir an önce yapmanız gerekir. Bunu yapacağınız takdirde bir avukattan tavsiye isteyin.
4. İltica başvurunuz reddedildi. BAMF, Almanya’da koruma almanız için herhangi bir neden görmediği takdirde iltica başvurunuz reddedilebilir. Bu durumda ne yapabileceğinizi öğrenmek için aşağıda yer alan İlticam Reddedildi bölümümüze bakabilirsiniz.
5. İltica başvurunuz “temelsiz olduğu açık olan” („offensichtlich unbegründet“) olarak reddedildi. BAMF duruşmanız sırasında doğruyu söylemediğinizi veya ekonomik nedenlerden dolayı Almanya’ya geldiğinizi düşündüğü takdirde iltica başvurunuzu bu şekilde reddedebilir Bu durumda ne yapabileceğinizi öğrenmek için aşağıda yer alan İlticam Reddedildi bölümümüze bakabilirsiniz.
Mülteciler İçin Oturum İzni
Sürekli olarak Almanya’da kalabilir miyim?
Almanya’ya, ülkenizi siyasi ya da insani nedenlerle terk ederek geldiyseniz ve burada kalmak istiyorsanız, sığınma başvurusunda bulunabilirsiniz. İltica başvurunuz kabul edilirse, size oturum izni verilir. Almanya’da mültecilerle ilgili üç ana koruma şekli vardır. Bir sığınmacı olarak, sığınma, mülteci statüsü veya geçici koruma hakkınız tanınabilir. Bunun yanı sıra, BAMF size sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak da (“Abschiebungsverbot”) verebilir. Bu durumda, yine oturum izni alırsınız. Bu sayfada mültecilere verilen oturum izinleri çeşitleriyle hangi haklara sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
İltica Hakkı (İkamet Yasası §25/1)
Anayasanın 16a maddesi ve İkamet Yasası § 25 Fıkra 1 uyarınca ülkesinde devlet ya da devletle ilişkili bir kurum tarafından siyasi olarak zulüm gören kişilere iltica verilir. Siyasi zulüm, bir kişinin “ırk”, din, milliyet, politik düşünce veya belirli bir sosyal grupla ilişkiden dolayı risk altında veya hapsedildiği bir durumu ifade eder. Ancak, iltica hakkına sahip olmak, sadece güvenli bir üçüncü ülke üzerinden Almanya’ya girmediğiniz takdirde mümkündür. Almanya, Avrupa ülkeleri (yani güvenli üçüncü devletler) tarafından çevrilmiş olduğundan, ilticanızın kabulü ancak Almanya’ya doğrudan uçakla geldiğiniz takdirde mümkündür.
Tanınmış sığınmacılara üç yıl geçerli olan bir oturum izni verilir. Eğer gelinen ülkedeki durum iyileşme göstermezse, oturum izni üç yıl daha uzatılır. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye “Oturum iznimi nasıl uzatabilirim?” başlığı altında ulaşabilirsiniz. Üç yıldan sonra (en erken), belirli koşullar altında, başvuruda bulunabilir ve sürekli oturum izni (“Aufenthaltserlaubnis” veya “Niederlassungserlaubnis”) alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Sürekli Oturum İzni bölümüne bakabilirsiniz.
Tanınmış sığınmacılara “Mülteci Seyahat Belgesi” (GFK-pass veya Öavi Pasaport olarak da bilinir) verilir. Bu pasaportu yurtdışına seyahat etmek için kullanabilirsiniz. Ancak kendi ülkenize gitme hakkınız yoktur, aksi takdirde Alman oturum izninizi kaybedersiniz. Mülteci Seyahat Belgesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Mavi Pasaport” bölümümüze bakabilirsiniz.
İltica hakkı tanınmış biri olarak, aşağıdaki haklara sahipsinizdir:
- Eşinizi ve 18 yaş altındaki çocuklarınızı Almanya’ya getirebilirsiniz. Evli olmayan 18 yaş altındaki biri olarak, ebeveynlerinizi Almanya’ya getirebilirsiniz. (Aile Birleşimi)
- Çalışma izniniz vardır. Eğer bir işiniz yoksa, işsizlik ödeneği II veya sosyal yardım alırsınız. Jobcenter iş bulma konusunda size yardımcı olur.
- Çocuk ve ebeveyn ödeneği alma hakkınız vardır.
- Entegrasyon kursuna katılma hakkınız vardır.
- Üniversiteye gidebilir veya bir mesleki eğitim programına katılabilirsiniz.
Önemli: Anavatanınızda, yasal yollarla erişip güven içinde yaşayabileceğiniz bir bölge varsa, iltica hakkı alamazsınız. Birleşmiş Milletlerin amaç ve ilkelerini ihlal eden bir savaş suçu veya siyasi olmayan ciddi bir suç işlediğiniz takdirde (Almanya dışında), size mülteci koruma veya iltica hakkı tanınmayabilir. Aynı durum, politik olmayan suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum edilen ve bu sebeple Almanya’ya da halk için bir tehdit olarak görülen kişiler için de geçerlidir.
Cenevre Mülteciler Sözleşmesi’ne göre mülteci olarak tanınmak (İkamet Yasası §25/2/1/1)
Tanınmış mülteciler (İkamet Yasası §25/1/1 ve İltica Yasası §3/1 uyarınca) sığınma hakkı verilmiş kişilerle aynı haklara sahiplerdir. Mülteci statüsü, “ırk”, din, milliyet, siyasi düşünce veya belirli bir sosyal gruba dahil oldukları için kendi ülkesinde zulüm gören kişilere verilir. Kendi ülkesi bir koruma sağlamıyorsa kişi, devlet veya devletle ilişkisi olan gruplar tarafından zulme maruz kalabilir. Almanya’ya güvenli bir üçüncü ülke üzerinden girmiş olsanız bile mülteci statüsüne sahip olabilirsiniz; iltica hakkından farklı olarak, mülteci statüsü almak için Almanya’ya doğrudan uçakla gelmemiş olmanız gerekir.
Tanınmış mültecilere üç yıl geçerli olan bir oturum izni verilir. Eğer gelinen ülkedeki durum iyileşme göstermezse, oturum izni üç yıl daha uzatılır. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye “Oturum iznimi nasıl uzatabilirim?” bölümünde ulaşabilirsiniz. Üç yıldan sonra (en erken), belirli koşullar altında, başvuruda bulunabilir ve sürekli oturum izni (“aefenthal Aufenthaltserlaubnis” veya “Niederlassungserlaubnis”) alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Sürekli Oturum İzni bölümüne bakabilirsiniz.
Tanınmış mültecilere “Mülteci Seyahat Belgesi” (GFK-pass veya Mavi Pasaport olarak da bilinir) verilir. Bu pasaportu yurtdışına seyahat etmek için kullanabilirsiniz. Ancak kendi ülkenize gitme hakkınız yoktur, aksi takdirde Alman oturum izninizi kaybedersiniz. Mülteci Seyahat Belgesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Mavi Pasaport” bölümümüze bakabilirsiniz.
İltica hakkı tanınmış biri olarak, aşağıdaki haklara sahipsinizdir:
- Eşinizi ve 18 yaş altındaki çocuklarınızı Almanya’ya getirebilirsiniz. Evli olmayan 18 yaş altındaki biri olarak, ebeveynlerinizi Almanya’ya getirebilirsiniz (Aile Birleşimi bölümünde konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz).
- Çalışma izniniz vardır. Eğer bir işiniz yoksa, işsizlik ödeneği II veya sosyal yardım alırsınız. Jobcentre iş bulma konusunda size yardımcı olur.
- Çocuk ve ebeveyn ödeneği alma hakkınız vardır.
- Entegrasyon kursuna katılma hakkınız vardır.
- Üniversiteye gidebilir veya bir mesleki eğitim programına katılabilirsiniz.
Önemli: Anavatanınızda, yasal yollarla erişip güven içinde yaşayabileceğiniz bir bölge varsa, iltica hakkı alamazsınız. Birleşmiş Milletlerin amaç ve ilkelerini ihlal eden bir savaş suçu veya siyasi olmayan ciddi bir suç işlediğiniz takdirde (Almanya dışında), size mülteci koruma veya iltica hakkı tanınmayabilir. Aynı durum, politik olmayan suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum edilen ve bu sebeple Almanya’yada halk için bir tehdit olarak görülen kişiler için de geçerlidir.
Geçici Koruma (İkamet Yasası §25/2/1/2)
Sığınmacı veya mülteci statüsüne hak kazanamayan bireylere, geçici koruma (İkamet Yasası §25/2/1/2 ve İltica Yasası §4/1 uyarınca) verilebilir. Geçici koruma, kişisel olarak zulüm görmemekle birlikte, ciddi tehlikede altında olan bireyler için geçerlidir, mesela savaş veya ağır insan hakları ihlallerinden dolayı (ölüm cezası, işkence, insanlık dışı muamele gibi) tehlikede olan insanlar gibi.
Geçici koruma hakkı verilmiş bireylere bir yıl geçerli olan bir oturum izni verilir. Eğer gelinen ülkedeki durum iyileşme göstermezse, oturum izni iki yıl daha uzatılabilir. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye “Oturum iznimi nasıl uzatabilirim?” başlığında ulaşabilirsiniz. Beş yıldan sonra (en erken), belirli koşullar altında, başvuruda bulunabilir ve sürekli oturum izni (“unbefristete Aufenthaltserlaubnis”) alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Sürekli Oturum İzni bölümüne bakabilirsiniz.
Geçici korumadan faydalanan bireylerin yasal durumları, mülteciler ve sığınma hakkı olan bireylerle aynı değildir. Geçici koruma hakkı olan biri olarak, “Mülteci Seyahat Belgesi” (GFK-pass veya Mavi Pasaport olarak da bilinir) talep etme hakkınız yoktur. Kendi ülkenizden bir pasaportunuz yoksa veya pasaport başvurusunda bulunamıyorsanız, sizden sorumlu yabancılar dairesine “yabancılar ve vatansız kişiler için seyahat belgesi” (“gri pasaport” olarak da bilinir) almak için başvurabilirsiniz. Ancak bunu yapmak için, geldiğiniz ülkenin yetkili makamından pasaport almanın mümkün veya makul olmadığını kanıtlamanız gerekir.
Geçici korumadan faydalanan biri aşağıdaki haklara sahiptir:
- Çalışma izniniz vardır. Eğer bir işiniz yoksa, işsizlik ödeneği II veya sosyal yardım alırsınız. Jobcenter iş bulma konusunda size yardımcı olur.
- Çocuk ve ebeveyn ödeneği alma hakkınız vardır.
- Entegrasyon kursuna katılma hakkınız vardır.
- Üniversiteye gidebilir veya bir mesleki eğitim programına katılabilirsiniz.
Geçici koruma hakkına sahip olan bireyler için aile birleşimi konusu oldukça karmaşıktır. Geçici koruma hakkına sahip olan bireylerin, aile birleşimi konusundaki hakları hakkında bilgiye ulaşmak için Mülteciler için Aile Birleşimi sayfasını ziyaret edin.
Sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak (İkamet Yasası §60/5 ve §60/7)
Size iltica, mülteci statüsü veya geçici koruma hakkı tanınmadıysa dahi, yine de Almanya’da başka sebeplerden ötürü kalıp kalamayacağınız incelenir. İlke olarak, insan haklarınızın ihlali gibi bir durum varsa veya ülkenizde yaşamınız, bedensel işkence veya özgürlük anlamında ciddi bir tehlike altındaysa, (§ 60 (5) veya (7) İkamet Yasası) sınır dışı edilmemeniz gerekir. Örneğin, ülkenizde tedavi edilemeyecek ciddi bir hastalığınız varsa, böyle bir durum söz konusu olabilir. Sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak hakkı verilen kişilere bir yıl süreyle geçerli olan bir oturum izni verilir. Eğer kişinin durumunda bir gelişme olmazsa, bu iznin süresi uzatılır. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için “Oturum iznimi nasıl uzatabilirim?” başlığını okuyabilirsiniz. Beş yıldan sonra (en erken) ve belirli koşullar altında başvuruda bulunup sürekli oturum izni (“unbefristete Aufenthaltserlaubnis”) alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Sürekli Oturum İzni bölümüne bakabilirsiniz.
“Mülteci Seyahat Belgesi” (GFK veya Mavi Pasaport) alma hakkınız yoktur. Kendi ülkenizden bir pasaportunuz yoksa veya pasaport başvurusunda bulunamıyorsanız, sizden sorumlu yabancılar dairesine “yabancılar ve vatansız kişiler için seyahat belgesi” (“gri pasaport” olarak da bilinir) almak için başvurabilirsiniz. Ancak bunu yapmak için, geldiğiniz ülkenin yetkili makamından pasaport almanın mümkün veya makul olmadığını kanıtlamanız gerekir.
Size sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak hakkı verildiyse, ayrıca sahip olduğunuz haklar aşağıdaki gibidir:
- Yabancılar Dairesinde çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer bir işiniz veya çalışma izniniz yoksa, devlet yardımı alırsınız.
- Yabancılar Dairesi onayladığı takdirde, bir mesleki eğitim programına katılabilirsiniz.
- Okula gidip eğitim alma izniniz vardır.
- Boş yer olması durumunda entegrasyon kursuna katılmak için başvurabilirsiniz. Ancak yasal olarak bu kursa kabul edilmek gibi bir hakkınız yoktur.
Sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasal hakkı verilmiş bireylerin aile birleşimi yapması oldukça karmaşık bir konudur. Sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasal hakkı verilmiş bireylerin aile birleşimi durumuyla ilgili olarak, sitemizdeki Mülteciler için Aile Birleşimi başlıklı bölümü ziyaret edebilirsiniz.
Oturum iznimi nasıl uzatabilirim?
Tanınmış bir mülteci veya iltica hakkı verilmiş bir birey olarak, size üç yıl geçerli bir oturum izni verilecektir. Geçici koruma ya da sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasal hakkına sahip kişiler ise genellikle bir yıl geçerli bir oturum izni alırlar. Size verilen bu süreden sonra, Almanya’da kalmaya devam etmek isterseniz, oturum izninizi uzatmalısınız. Bunun için de yetkili Yabancılar Dairesinden (“Ausländerbehörde”) randevu almanız gerekir.
Bu randevuda sunmanız gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
- Oturum izniniz ve seyahat belgeniz
- Biyometrik pasaport fotoğrafı
- İş sözleşmeniz ve son üç aylık gelirinizi kanıtlayan belgeler (tercihen vergi danışmanınızdan bir rapor veya Jobcentre/Sosyal Yardım Dairesinden alınmış bir bildiri)
- İkamet kaydınız
Yabancılar Dairesinde (“Ausländerbehörde”) yer bulabilmek için oturum izninizin süresi dolmadan önce mutlaka randevu tarihi alın. Aynı tarihte mavi ya da gri pasaportunuzu da yenileyebilirsiniz. Oturum izni ve pasaportu yenilemek için belli bir ücret ödemeniz gerekir.
Önemli: Ancak BAMF mülteci koruma, iltica, geçici koruma veya sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak hakkınızı geri almadıysa, oturum izninizi uzatabilirsiniz. Detaylı bilgi için, “Sürekli oturum/yerleşim iznimi kaybetme ihtimalim var mı?” başlıklı bölüme bakabilirsiniz.
Oturum iznimi kaybetme ihtimalim var mı?
BAMF, sığınma / mülteci statüsü, geçici koruma veya sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak hakkınızı iptal edebilir. İlticası veya mülteci statüsü tanınmış bireyler söz konusu olduğunda, BAMF genellikle bu tanıma yol açan sebeplerin üç yıl aradan sonra hâlâ geçerli olup olmadığını inceler. Kişisel durumunuzda (ör. sağlık durumunuz) veya ülkenizde sizi buraya gelmek zorunda bırakan koşullarda iyi anlamda ilerleme görüldüğü takdirde, BAMF size koruma hakkı sunmaktan vazgeçebilir. Böyle bir durumda, Yabancılar Dairesi oturum izninizi iptal edebilir (veya yenilemeyi reddedebilir).
Size iltica hakkı, mülteci statüsü, geçici koruma veya sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasak hakkı verilmesine rağmen ülkenize seyahat ederseniz koruma durumunuz iptal edilebilir. Aynı durum ülkesinin elçiliğini ziyaret eden kişiler için de geçerlidir. Ve kişi mülteci statüsünü kaybettiği zaman, oturum iznini de kaybeder. Ancak, Yabancılar Dairesi, yine de kişiye başka bir oturum izni verilip verilmeyeceğini kontrol eder. Eğer başka bir şekilde oturum izni alamıyorsanız, ilke olarak Almanya’dan ayrılmanız gerekir. (§52/1 İkamet Yasası)
İstisna: Eğer ülkenize kısa bir süre için ve meşru bir nedenden dolayı seyahat etmeniz gerekiyorsa (örneğin, kritik derecede hasta olan annenizi ziyaret etmek gibi) Yabancılar Dairesi mülteci statünüzü iptal etmeme kararı verebilir. Herhangi bir risk almamak için öncesinde danışmanlık almak en iyisi olacaktır.
- Oturum izniniz varsa, ancak 6 aydan fazla bir süredir Almanya dışında yaşıyorsanız veya başka bir ülkeye taşındıysanız, ilke olarak oturum izninizi kaybedersiniz (§51 I İkamet Yasası).
- Oturum izninizi, yetkililere yanlış bilgi vererek almanız ve bunun ortaya çıkması durumunda bu izninizi kaybedersiniz.
- Kamu güvenliği ve düzeni için bir tehdit olarak görüldüğünüz takdirde, sınır dışı edilebilirsiniz. Bu durumda, oturum izninizi de kaybedersiniz. Eğer tanıma veya oturma izninizi kaybetme riski altındaysanız, bir danışma merkezinden veya avukatınızdan danışmanlık alabilirsiniz.