Hukuk Düzyazı Dersi #428

En büyük yazma zorluklarınız (zaman yokluğu, sürekli kesintiler, yazar tıkanıklığı, beklenen olumsuz tepkiler) Bir yazar olarak, bazılarının tam olarak farkında bile olmadığınız çeşitli zorluklarla karşı karşıyasınız. Ama en büyükleri bellidir: “Zamanım yok!” Gerçek şu ki zamanınız olmalı. Zaman yaratmalısınız. Avukatlar bugün her zamankinden daha verimli yazmalıdır. İyi haber şu ki, zaten ne kadar etkili olduğunuzu düşünürseniz düşünün, hız ve kaliteyi artırmak için dört adımlı bir teknik öğrenebilirsiniz. Daha az zamanda daha iyi işler üreteceksiniz. “Sürekli sözüm kesiliyor!” Rahatsızlıklar sizi durma noktasına getiriyorsa, sorunun önüne geçmek için bazı alışkanlıklar geliştirmelisiniz. Normal iş saatleri dışında yazmanız gerekebilir. Bryan Garner, ABA Journal’daki köşesinde …

read more – devamını oku

İhbar Süresi Nedir ?

Günümüz çalışma yaşamında karşılıklı hak ve yükümlülüklerin korunması açısından ihbar süresi, önemli bir konumda yer almaktadır. Bu bağlamda “İhbar Süresi Nedir?” başlıklı blog yazımızda, işveren ve çalışan arasındaki sözleşmenin son bulmasından önce uymaları gereken bu sürecin tanımından, yasal dayanağına, belirlenmesinden, hesaplanmasına, yaptırımlarından tazminat haklarına kadar pek çok farklı yönü ele alacağız. Ayrıca, bazen karmaşaya sebep olan ihbar süresi konusunda sıkça karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümleri ile yargı kararlarına ve gelecekteki potansiyel değişikliklere de değinerek, konunun derinliklerine inmeyi hedefliyoruz. İş hayatının içinde yer alan herkes için rehber niteliğinde olacak bu yazımızla, ihbar süresinin inceliklerini aydınlatmayı amaçlıyoruz.İhbar süresinin tanımı, önemi, yasal dayanağı, …

read more – devamını oku

2886 sayılı Kanun Kapsamındaki İhalelerde Yasaklılık Teyidi Yapılabilir mi?

Kamu ihalelerinin şeffaf ve adil bir biçimde yürütülmesi, hukuki normların ve prosedürlerin gerektiriyor olması nedeniyle büyük önem taşır. Bu bağlamda, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, Türkiye’de kamu ihalelerinin temel yasal çerçevesini oluşturmaktadır. Ancak ihale süreçlerine katılım açısından, yasaklılık hali tedarikçilerin üzerinde kritik bir baskı unsurudur. Pekala, bu süreç kapsamında yasaklılık teyidi yapılabilir mi? Bu yazımızda, 2886 sayılı Kanun kapsamındaki ihale süreçlerinden yola çıkarak, yasaklılık teyidinin niçin bu kadar mühim olduğunu, hangi durumlarda yasaklılık teyidi gerektiğini ve bu doğrulamanın nasıl gerçekleştirildiğini ele alacağız. İhalelerde karşımıza çıkabilecek olası sorunlar ve yasaklılık teyidinin iş dünyasına etkileri gibi konular da tartışmanın odağında olacak. Bu …

read more – devamını oku

California’s One-Gun-a-Month Purchase Law

In the vibrant tapestry of California’s multifaceted gun control landscape, one thread in particular has sparked fervent discussion and debate: the state’s One-Gun-a-Month Purchase Law. This progressive piece of legislation, designed to throttle the frequency of firearm acquisitions, has stirred a significant amount of public interest and judicial scrutiny alike. As we unpack the various facets of this regulation — from its historic conception to its implications on consumers and communities — a complex picture emerges. Our journey through this blog post will navigate through the tides of opinion and evidence, analyzing the rationale behind purchase limitations, the impact on …

read more – devamını oku

İşten Ayrılış Durumunda İşçi Tarafından İhtarname Nasıl Yazılmalıdır ? Avukat aracılığı ile yazmanın faydaları nelerdir ?

İş hayatındaki bazı durumlar, elemanın işten ayrılmak istemesine yol açabilir ve bu ayrılık süreci, hem tarafların hukuki haklarını korumak hem de olası anlaşmazlıkları en aza indirmek için doğru yönetilmelidir. Bu kapsamda, iş ilişkisinin sona erdirilmesi sırasında çalışan tarafından hazırlanan ve işverene sunulan yasal bir bildirim olan ihtarname, büyük önem taşımaktadır. Elinizdeki yazıda, ihtarname hazırlamanın niçin gerekli olduğunu, bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve bir avukat aracılığı ile hareket etmenin avantajlarını ele alacağız. İşten ayrılış sırasında atılacak adımların hukuki geçerliliğe sahip olması büyük önem taşırken, avukat yardımıyla yazılan ihtarname ile hangi korunmaların sağlandığını ve olası hukuki sonuçları detaylıca inceleyeceğiz. İşçi …

read more – devamını oku

Bir kişinin şahsi dolar hesabındaki bedelin banka tarafından izinsiz olarak şirket hesabına transferi yapılması ve bu bedelin türk lirasını çevirilmesi ile vadesi gelmemiş kredi borçlarının tahsil edilmesi olayında ihlal edilen anayasal ilkeler

Bireysel mülkiyet haklarının, hukuki prosedürlerin ardından bile ne denli nazik bir dengede durduğunu günümüzde zaman zaman şahit olduğumuz pek çok vaka açıkça göstermektedir. Finansal hak ve özgürlüklerin korunması, hem bireyin yaşam standardını etkileyebilir hem de anayasal haklarının teminatı açısından kritik öneme sahip olabilir. Özellikle bir bireyin şahsi dolar hesabındaki bedelin, izni olmaksızın banka tarafından bir şirket hesabına aktarılması ve ardından bu miktarın Türk Lirasına dönüştürülerek vadesi gelmemiş kredi borçlarına mahsup edilmesi gibi hadiseler, birçok anayasal ilkeyi ihlal edebilecek niteliktedir. Bu sadece maddi bir kayıp değil, aynı zamanda anayasal yargı çerçevesinde bireylerin hak arama özgürlüğüne kastedilmiş bir durumdur. İşte bu blog …

read more – devamını oku

Short-Term Residence Permit

Short-Term Residence Permit Short term residence permit shall be regulated by Articles 31-33 of the Law on Foreigners and International Protection No. 6458. Additionally, short term residence permit shall be regulated by Articles 28 and 29 of the Regulation for Implementation of the Law on Foreigners and International Protection. Who May Apply To Short-Term Residence Permit? 1-Foreigners who will arrive to conduct scientific research;  Foreigners applying for a residence permit for this purpose are required to obtain a license from relevant institutions and organizations (The Ministry of Culture and Tourism, Ministry of Energy, universities etc.) if the scientific research is subject …

read more – devamını oku

7499 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanu

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 7499 Kabul Tarihi: 2/3/2024 MADDE 1- 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. “Müddet, hafta olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günde biter.” MADDE 2- 2004 sayılı Kanunun 309/p maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasına “itirazı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile istinaf” ibaresi eklenmiştir. “Tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve tasdik duruşması sırasında itirazda bulunmuş olan alacaklılar; tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinaf yoluna, istinaf incelemesi üzerine verilen karara …

read more – devamını oku

Chronos ve Kairos Hakkında

Eski Yunanlılar zaman için iki kelime kullanırlardı: 1. Chronos = sıralı, niceliksel zaman 2. Kairos = dalgalanan, niteliksel zaman İşte bu yüzden kairos’u anlamanız gerekiyor.Kronos, genellikle anladığımız şekliyle zamanı ifade eder: eşit parçalardan oluşan bir dizi. Bir günde yirmi dört saat vardır ve her saat aynı uzunluktadır. Bir saatin ölçtüğü şey budur. Kairos, belirli anların diğerlerinden daha önemli veya etkili olduğunu ifade eder. Bir saat bunu ölçemez, ancak bir avuç özel anın hayatımızı oluşturan diğer anlardan çok daha önemli bir rol oynadığı inkar edilemez. Ortalama bir gününüzdeki yirmi dört saati düşünün. Hepsi eşit şekilde mi harcanıyor? Hepsi eşit fırsatlar mı …

read more – devamını oku

Bir kişinin şahsi dolar hesabındaki bedelin banka tarafından izinsiz olarak şirket hesabına transferiyapılması ve bu bedelin türk lirasını çevirilmesi ile vadesi gelmemiş kredi borçlarının tahsil edilmesi olayında bankanın sorumluluğu nedir ? Bankadan tal

Finans dünyasının karmaşasında bireylerin haklarının korunması, bankaların müşterileri üzerindeki üstlenmiş olduğu sorumlulukları ön plana çıkarıyor. Banka hesabınızdan izinsiz olarak yapılacak bir para transferi, hayatınızda ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle, kişisel dolar hesabınızdan bilginiz dışında bir şirket hesabına para transferi yapılması ve bu meblağın Türk Lirasına çevrilerek vadesi dolmamış kredi borçlarınıza mahsup edilmesi gibi durumlar, bankaların sorumluluğunu ve sizin haklarınızı tartışmalı bir hale getirmekte. Bu blog yazısında, bankaların bu türden eylemleri sonucunda doğan sorumluluklarını ve müşterilerin karşı karşıya kaldığı bu durumda bankadan talep edebileceklerini, hukuki süreçler çerçevesinde ele alacağız. Tüm bu hukuki karmaşanın içerisinde, bir banka müşterisi olarak sizin izin vermediğiniz …

read more – devamını oku