KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2024/033 Gündem No : 16
Karar Tarihi : 21.08.2024 Karar No : 2024/UM.I-1021
BAŞVURU SAHİBİ: ….
İHALEYİ YAPAN İDARE:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tesisler Bakım ve Onarım Şube Müdürlüğü,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2024/510978 İhale Kayıt Numaralı “2024 Yılı Avrupa Yakası İBB Mülkleri ve Muhtelif Kamu Binalarına Muhtelif Tabela, Totem ve Yönlendirme Panoları Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tesisler Bakım ve Onarım Şube Müdürlüğü tarafından 12.06.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2024 Yılı Avrupa Yakası İBB Mülkleri ve Muhtelif Kamu Binalarına Muhtelif Tabela, Totem ve Yönlendirme Panoları Alımı” ihalesine ilişkin olarak …’in 19.07.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.07.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 30.07.2024 tarih ve 154558 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.07.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2024/852 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, yeterlilik bilgileri tablosunda beyan ettiği 2023 yılına ait bilanço bilgilerinde öz kaynak oranının yetersiz olması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve geçerli teklif kalmadığı gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği, ancak bilanço bilgilerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemi üzerinden EKAP’a yüklendiği, yüklenen bilanço bilgilerinin hatalı geldiği ve İdari Şartname’de istenilen özkaynak oranı için yetersiz olduğu, konu ile ilgili olarak EKAP yetkilileri ile görüşüldüğü, enflasyon güncellemelerinin henüz EKAP platformuna yansıtılmadığının ve bu hatanın düzeltileceğinin tarafına bildirildiği, bilanço bilgilerinde yaptığı enflasyon güncellemesinin sistemsel bir sorun nedeni ile EKAP’ta görülmemesinden dolayı, bilanço ve ciro tablolarının tamamlanabilir evrak kategorisinde değerlendirilerek ihalenin iptal edilmemesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı 33’üncü maddesinde “(1) Bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;
- a) Yayınlanması zorunlu olan yıl sonu bilançosunun veya gerekli bölümlerinin,
- b) (a) bendinde belirtilen belgelere eşdeğer belgelerin,
her ikisinin de idarece istenilmesi zorunludur.
(2) Bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında;
- a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,
- b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan aday ve istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi sunar.
(3) Adayın veya isteklinin ikinci fıkra uyarınca sunduğu belgelerde;
- a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),
- b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),
- c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,
ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile hakediş gelirleri gösterilmelidir.
(4) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
…
(7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuata göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir…” hükmü,
Söz konusu Yönetmelik’in “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 55’inci maddesinde “…(4) Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.
(5) Başvuru veya teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Bu çerçevede, tamamlatılması istenen bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak, idare tarafından iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayanların başvuru veya teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir…” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 58/A maddesinde
“(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.
(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.
(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.
(4) e-teklifler EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanır ve e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde teklif mektubu eklerinin her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise yeterlik bilgileri tablosunun her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.
…
(8) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır…” hükmü,
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “e-tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 19’uncu maddesinde
“(1) e-teklifler, istekliler tarafından EKAP üzerinden hazırlanır. İlan ve ihale dokümanında, EKAP üzerinden sorgulanması mümkün olmayan katılım ve yeterlik belgelerinin Kurum tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulacağı yönünde düzenleme yapılır.
(2) e-teklifler, istekliler tarafından EKAP üzerinden hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortak girişim ortaklarının tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur…” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “(1) e-tekliflerin açılması ve ilk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Ancak bu durumda her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.
(2) Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 23 üncü madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya belgelerinin eksik olduğu ya da geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilenlerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve buna ilişkin kayıt yapılır.
(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.
(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.
(5) EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri dördüncü fıkrada belirtildiği şekilde değerlendirme dışı bırakılır… ” hükmü,
İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.
…
ç) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgeleri,
7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
…
7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.
- a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan isteklilerin, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,
- b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan isteklilerin, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form-KİK026.1/M)
sunmaları gerekmektedir.
Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;
- a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),
- b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),
- c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,
ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile hakediş gelirleri gösterilmelidir.
Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
…
Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuata göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.
Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.
İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur…” düzenlemesi yer almaktadır.
Kamu İhale Kurulunun 25/04/2024 tarihli ve 2024/DK.D-77 sayılı “Kamu ihale mevzuatı uyarınca aranılan bilanço oranlarının hesaplanmasında enflasyon düzeltmesine tabi bilanço verilerinin esas alınması” konulu Kurul kararı ile “4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ve ilgili ihale uygulama yönetmelikleri çerçevesinde ekonomik ve malî yeterliklerin belirlenmesine ilişkin olarak bilanço veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde, bilançosu enflasyon düzeltmesine tabi aday veya istekliler tarafından sadece enflasyon düzeltmesi yapılan bilançoların sunulması ve idareler tarafından bilanço oranlarının hesaplanmasında enflasyon düzeltmesi yapılan bilanço veya eşdeğer belgelerdeki tutarların esas alınması gerektiğine” karar verilmiştir.
Yapılan incelemede, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tesisler Bakım ve Onarım Şube Müdürlüğü tarafından, 12.06.2024 tarihinde birim fiyat üzerinden e-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen ihalenin “2024 Yılı Avrupa Yakası İBB Mülkleri ve Muhtelif Kamu Binalarına Muhtelif Tabela, Totem ve Yönlendirme Panoları Alımı” olduğu,
4 adet ihale dokümanının indirildiği ihaleye, sadece başvuru sahibi …’in teklif verdiği, başvuru sahibinin teklifinin de yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettiği 2023 yılına ait bilanço bilgilerinde öz kaynak oranının yeterli olmadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı ve 05.07.2024 tarihli ihale komisyonu kararı ile “……’nin yeterlik bilgileri tablosunun var olduğu, e-teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olduğu görülmüştür.
Yeterlik bilgileri tablosu var olan ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan istekliye ait teklifin ayrıntılı değerlendirilmesi neticesinde, … tarafından yeterlik bilgileri tablosunda sadece 2023 yılına ait bilanço bilgileri yüklendiği, söz konusu bilanço bilgileri incelendiğinde; idari şartnamenin 7.4.2. maddesinin b) bendinde belirtilen Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğuma gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması gerekirken, 2023 yılında 0,082244584 olduğu tespit edildiğinden isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılmıştır.
2024 Yılı Avrupa Yakası İBB Mülkleri ve Muhtelif Kamu Binalarına Muhtelif Tabela, Totem ve Yönlendirme Panoları Alımı işinde geçerli teklif kalmaması nedeniyle ihalenin iptal edilmesine karar verilmiştir.” denilerek ihalenin iptal edildiği görülmüştür.
Başvuru sahibi tarafından e-teklif ekinde sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “İhaleye Katılmak İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” sütununun “Ekonomik ve Mali Yeterliğe İlişkin Bilgiler” satırının “Bilanço Bilgileri (Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınan Yıllar)” bölümünde “Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınması İstenen Yıllar: 2023, Cari oran: 2,7019203, Öz kaynak oranı: 0,08224458, Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranı: 0” şeklinde beyan edildiği tespit edilmiştir.
Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı’na gönderilen 02.08.2024 tarihli yazı ile söz konusu isteklinin beyan ettiği 2023 yılı bilançosunda enflasyon düzeltmesi yapılması yönünde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bir talebinin olup olmadığı; olmuş ise bu hususta EKAP’a aktarılan bir verinin bulunup bulunmadığı ve EKAP Çağrı Merkezi’ni ne zaman ve hangi taleple aradığı ve yapılan işlemler hususlarında bilgi talep edilmiş olup, 05.08.2024 tarihinde gelen cevabi yazı ile “…EKAP verilerinin incelenmesi neticesinde;
– Anılan isteklinin 2023 yılı bilançosunda enflasyon düzeltmesi yapılması yönünde talebinin olup olmadığı bilgisinin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan istenebileceği,
– Gelir İdaresi Başkanlığı ile olan entegrasyon kapsamında EKAP’a gelen bilanço bilgilerinde söz konusu isteklinin enflasyon düzeltmesine tabi tutulmamış verilerinin yansıdığı,
– Ayrıca adı geçen isteklinin konu ile ilgili olarak EKAP Etkileşim Merkezi ile 13.06.2024 tarihinde belge yükleme ekranlarına erişim sağlama talebi ile iletişime geçtiği, etkileşim merkezi temsilcisi tarafından, ihale tarihi geçtiği için belge yükleme ekranlarında işlem yapılamayacağı bilgisinin verildiği tespit edilmiştir.” şeklinde bilgi verilmiştir.
Bunun üzerine, başvuru sahibinin iddialarını araştırmak için Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen 07.08.2024 tarihli yazı ile “…söz konusu şahsın 2023 yılı bilançosunda enflasyon düzeltmesi yapılması yönünde bir talebinin olup olmadığı ve bilançoda enflasyon düzeltmesi yapılmış ise işlemin hangi tarihte yapıldığı ve EKAP ile entegre olan Başkanlığınız sistemine ilgili verinin nasıl ve ne zaman yansıdığı” hususunda bilgi talep edilmiş ve 16.08.2024 tarihinde gelen cevabi yazıda “…Başkanlığımız kayıtlarında 15.08.2024 tarihinde yapılan sorgulamada; Maslak Vergi Dairesi Müdürlüğünün 7910325043 vergi kimlik numaralı mükellefi …’in 2023 dönemi Gelir Vergisi Beyannamesinin 05.04.2024 tarihinde e-Beyanname sisteminden verildiği görülmüştür. Ayrıca ilgili mükellefin 2023 dönemi Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Enflasyon Düzeltmesi Sonrası Cari Dönem bilgilerini içeren Ayrıntılı Bilanço Tablosu yazımız ekinde yer almaktadır…” hususlarının yer aldığı, söz konusu yazı ekinde yer alan tabloda, öz kaynakların 6.252.150,42 TL ve toplam aktifin de 30.047.498,41 TL olarak belirtildiği, bu değerler üzerinden hesaplanacak öz kaynak oranının 0,21 olduğu tespit edilmiştir.
Elektronik teklif alınan ihalelerde, istekliler tarafından ihale dokümanında yer alan “Yeterlik Bilgileri Tablosu” doldurulmak suretiyle teklifler sunulacak olup, ihaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin değerlendirme de yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeler üzerinden yapılacaktır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemelerinden, isteklilerin ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri kapsamında ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin olarak sundukları bilanço ve eşdeğer belgelerde, cari oranın en az 0,75 olması, öz kaynak oranının en az 0,15 olması, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının ise 0,50’den küçük olması gerektiği; bilanço bilgilerinin incelenmesinde Gelir İdaresi Başkanlığında yer alan verilerin esas alınacağı anlaşılmıştır.
Netice itibariyle, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın cevabi yazısı esas alındığında, başvuru sahibinin ihale ilan tarihinden (13.05.2024) önce 05.04.2024 tarihinde 2023 dönemi Gelir Vergisi Beyannamesini e-Beyanname sistemi üzerinden verdiği, 31.12.2023 tarihli yılsonu bilançosunun düzeltme işlemine tabi tutulduğu, ancak teklif verme aşamasında enflasyon düzeltmesi yapılmış verilerin EKAP sistemine yansımadığı, söz konusu yazı ekinde yer alan başvuru sahibinin 2023 dönemi Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Enflasyon Düzeltmesi Sonrası Cari Dönem bilgilerini içeren Ayrıntılı Bilanço Tablosu incelendiğinde, öz kaynak oranının ihalede istenilen oranı karşıladığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.
Başvuru sahibi tarafından 118.286,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu tüm iddialarında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin yazılı talebi halinde 118.286,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,
Oybirliği ile karar verildi.