Ticari adalet arayışında artık alternatif değil, tercih edilen yöntem tahkimdir. ( Hindistan Başyargıcı D Y Chandrachud )

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’nde verdiği bir konferansta Hindistan Başyargıcı D Y Chandrachud, tahkimin artık bir “alternatif” olmadığını, aksine yerel mahkeme sistemleri dışında eşit bir oyun alanı sağlayarak ticari adalet arayışında tercih edilen bir yöntem olduğunu söyledi.
 
Anayasamızda yer alan liberal demokrasi değerlerinin, insanların hukuki sorunlarına, yerleşik hukuku ihlal etmediği sürece, yargı sistemi dışında bireysel çözümler aramalarına izin verdiğini söyledi.
 
CJI Perşembe günü ‘Ticari Tahkim Kanunları ve Uygulamaları’ konulu bir konuşma yaptı: Birleşik Krallık ve Hindistan’da ortak anlayışlar ve gelişmeler’ konulu bir konuşma yaptı.
 
Yüksek Mahkemelerin 2023 yılında 2.15 milyon, Bölge Mahkemelerinin ise 44.70 milyon davaya bakmasına rağmen Hindistan’daki mahkemelerin aşırı iş yükü altında olduğunu söyledi. Bu rakamlar Hindistan halkının yargıya duyduğu güveni göstermektedir.
 
Ancak, tarafların kendilerini yerel mahkeme sistemlerinden uzaklaştırma ve anlaşmazlıklarını tarafsız, üçüncü taraf bir hakem aracılığıyla çözme arzusunun bir değişime neden olduğunu söyledi.
 
CJI, Hindistan’da, Yüksek Mahkemenin beş yargıcından oluşan bir Anayasa Dairesinin, Şirketler Grubu doktrininin Hindistan tahkim içtihadının bir parçası olduğuna hükmeden bir içtihat çizgisini yakın zamanda yeniden gözden geçirdiğini belirtti. Hindistan Yüksek Mahkemesi kararında, tarafların rızasının belirlenmesine yönelik modern ve pragmatik bir yaklaşım benimsemiştir. Bu yaklaşım, hakem heyetinin, tarafların tahkim anlaşmasıyla bağlı olma konusundaki sübjektif niyetlerini belirlemek için imzacı olmayanların davranışları ve sözleşmenin ifasına katılımları gibi objektif gerçekleri dikkate almasına izin vermektedir.
 
Yakın zamanda, Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin yedi yargıçlı bir heyetinin, belgeleri incelemek ve damgasız veya yetersiz damgalı olmaları halinde el koymak için uygun forumun sevk mahkemesi değil hakem heyeti olduğuna karar verdiğini söyledi. Mahkeme, tahkim anlaşmasının varlığı ve geçerliliği de dahil olmak üzere, bir tahkim mahkemesinin yargı yetkisini etkileyen her türlü konunun mahkeme tarafından karara bağlanması gerektiğine hükmetmiştir.
 
“Yargımız hiçbir davanın küçük ya da büyük olmadığı mantığıyla işlemektedir. Yargının kapısına gelen her mağdurun adil bir çözüm bulma hakkı vardır. Hindistan’daki mahkemeler bu şikâyetleri ele alarak anayasal görevlerini yerine getirmektedir. Yargı yetkimizin genişliği, adalete en geniş erişimi sağlamak üzere tasarlanmıştır. Ancak, tahkim ve arabuluculuk gibi uyuşmazlık çözüm yollarının kabul görmeye başlamasıyla birlikte, her davanın mahkeme önünde çözüm bulması gerekmiyor.”
 
CJI, Hindistan gibi ülkelerin ticari tahkim kültürünü oluşturmak ve teşvik etmek için adım atma zamanının geldiğine inandığını söyledi.
 
Tahkimin güçlü bir şekilde kurumsallaşmasının Küresel Güney’de tahkim kültürünü daha da geliştireceğini söyledi.
 
CJI, tahkim kurumlarının şeffaf, hesap verebilir, teknolojik açıdan gelişmiş olması ve aynı zamanda geniş tabanlı bir süreç için cinsiyet açısından veya Küresel Güney’den daha fazla çeşitlilik getirmesi gerektiğini vurguladı.
 
“Son yıllarda Hindistan Uluslararası Tahkim Merkezi ile Mumbai ve Delhi Uluslararası Tahkim Merkezleri gibi kurumlar kuruldu ve tahkim konularında istikrarlı bir akış yaşanıyor. Ancak sadece kurumların oluşturulması yeterli değildir. Bu yeni kurumların kendi kendini yöneten bir zümre tarafından kontrol edilmediğinden emin olmalıyız. Bu kurumlar sağlam bir profesyonellik temeline ve tutarlı tahkim süreçleri oluşturma becerisine dayanmalıdır” dedi.
 
Ancak CJI, mahkemelerin ikame edilmesinin opak yapıların yaratılmasıyla sonuçlanmaması gerektiğini vurguladı. Teknoloji ve yapay zekanın, belgelerin gözden geçirilmesi veya yargılamaların yazıya dökülmesi gibi konularda tahkim kurumları tarafından sağlanan hizmetlere değer kattığına dikkat çekti.
 
“Tahkim hukukunun özü örf ve adet hukuku ve medeni hukuk geleneklerine dayandırılabilse de, her geçen gün yeni hukuki fikirler ve yeniliklerle beslenmektedir. Hindistan Yüksek Mahkemesi gibi Küresel Güney’deki mahkemeler tahkim hukukunu daha etkinlik odaklı hale getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Sürekli olarak karşılaştırmalı hukuktan faydalanıyoruz. Hindistan’ın gelişmekte olan dünyadaki yerini korumak için görüşlerimiz sınırların ötesine geçiyor. Bir sonraki adım, Küresel Güney’den daha fazla insanın avukat ve ticari hakem olarak görev yapmasını sağlamaktır. Hindistan Tahkim Barosu’nun kurulmasıyla bu yönde adımlar atılıyor” dedi.